OK
X
calorimetru
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. calorimètre)
1.
instrument
în
calorimetrie.
2.
aparat
pentru
determinarea
valorii
calorice
a
alimentelor.
chicinetă
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (amer. kitchenette)
1.
bucătărie
de
dimensiuni
reduse,
în
apartamente
sau
garsoniere,
dotată
cu
strictul
necesar;
bucătărioară.
2.
zonă
pentru
prepararea
alimentelor,
ocupând
adesea
doar
o
parte
a
unei
încăperi;
bucătărie
deschisă.
chil 1
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chyle, lat. chylus, gr. khylos, suc)
1.
lichid
din
digestia
alimentelor,
absorbit
de
mucoasa
intestinală
pentru
a
fi
transportat,
pe
cale
limfatică,
în
tot
corpul.
chim
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chyme, lat, chymus, gr. khymos, umoare)
1.
amestec
din
digerarea
parțială
a
alimentelor
în
stomac.
cocțiune
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. coction, lat. coctio)
1.
fierbere,
coacere.
2.
fierbere
a
frunzelor,
florilor
etc.
de
plante
medicinale
pentru
extragerea
principiilor
active
conținute;
medicament
astfel
obținut.
3.
digestie
a
alimentelor
în
stomac.
crioconservare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (crio- + conservare)
1.
tehnică
de
conservare
prin
scăderea
temperaturii
produselor
și
alimentelor,
care
prelungește
durata
lor
de
valabilitate,
iar
în
funcție
de
temperaturi,
proliferarea
microorganismelor
și
activitățile
celulare
sunt
fie
încetinite,
fie
oprite;
conservare
prin
frig.