Dictionar

Rezultate secundare (Caracteristica):

Aberanță

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. aberrance)

1. caracteristică a unei mărimi care se îndepărtează cu mult de la valoarea nominală; aberaţie.

2. (în limbajul uzual) aberaţie, anomalie.


Aldoză

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. aldose)

1. (chimie) monozaharidă având în moleculă gruparea carbonil caracteristică aldehidelor; oză cu funcție de aldehidă.


Amficarpie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. amphicarpie)

1. caracteristică a unor plante de a forma două tipuri de flori şi de fructe.

2. maturizare a fructelor, o parte în aer şi alta în sol.


Anglicism

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. anglicisme)

1. cuvânt, expresie proprii limbii engleze; cuvânt pătruns într-o altă limbă şi încă neintegrat în aceasta.

2. caracteristică, obicei tipic englezesc.


Apertură

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. aperture, lat. apertura)

1. deschizătură, orificiu.

2. grad de deschidere a canalului fonator în timpul emiterii unui fonem.

3. caracteristică a aparatelor microscopice, fotografice etc. dată de unghiul sub care se vede diametrul primei lentile din punctul de intersecţie al axei obiectivului cu planul acestuia.


Aromatic, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)

1. care răspândește aromă, parfumat.

2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.

3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.

4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.

5. plantă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.

6. (oenologie) persistență intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.

7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.