Dictionar

Picătură suspendată (metodă de cultură)

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT guttula dependens; guttula pendula

2. FR goutte basse; goutte accrochant

3. EN hanging drop

4. DE hängender tropfen

5. RU висящaя кaпля

6. HU függőcsepp tenyészet


Revers (la ciupercile cultivate pe medii de cultură)

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT reversum

2. FR verso; face inférieure

3. EN reverse; under-surface

4. DE Rückseite; Unterseite; Revers

5. RU реверсум; обрaтнaя сторонa

6. HU megfordult állású, fordított állású, hátsó rész, hátlap


Duecentist, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (it. duecentista)

1. (om de cultură) din duecento.


Emondor

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. émondoir)

1. (arboricultură) unealtă pentru emondaj; instrument de tăiere cu mâner lung, care se folosește la tunderea copacilor.


Etufa

Parte de vorbire: vb. tr.
Origine: (fr. etouffer)

1. a opri respirația cuiva, împiedicând plămânii acestuia primească aer; a sufoca.

2. a provoca moartea prin împiedicarea respirației, fie printr-o strângere puternică a gâtului, fie prin astuparea nasului și a gurii; a sufoca.

3. (sericicultură) a distruge crisalida fluturelui de mătase din gogoşile destinate filării, prin introducerea gogoşilor într-un cuptor special.


Glicometrie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. glycométrie)

1. (viticultură) totalitatea metodelor de dozare a glucozei din mustul de struguri; glucometrie.


Glicometru

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. glycomètre)

1. areometru utilizat la determinarea cantității de zahăr dintr-un lichid.

2. (viticultură) instrument care indică greutatea specifică a mustului de struguri și, în consecință, cantitatea de zahăr pe care o conține; glucometru.


Glucometrie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. glucométrie)

1. (viticultură) totalitatea metodelor de dozare a glucozei în mustul de struguri sau în derivatele lui; glicometrie.