Dictionar

Rezultate secundare (Fiartă.):

Bulion

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bouillon)

1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi.

2. lichid obţinut prin fierberea cărnii şi ca mediu de cultură pentru microorganisme.

3. pastă, zeamă de roşii fierte.


Crabare

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (după germ. Kraben, engl. crabbing)

1. (industria textilă) operaţie de fixare a dimensiunilor ţesăturilor de lână, prin scufundarea într-un bazin cu apă fiartă.


Filtru (1)

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. filtre, lat. filtrum)

1. instalație, aparat, dispozitiv care servește pentru filtrarea unui fluid.

2. mediu care filtrează radiațiile.

3. sistem de circuite electrice, sonore etc cu care se selectează oscilațiile de anumite frecvențe.

4. dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; cafeaua obținută.

5. capăt din hârtie poroasă al unei țigări pentru a filtra nicotina.

6. control al circulației rutiere.

7. ~ de precizie = filtru cu eficiență de filtrare foarte mare, utilizat în locurile în care este necesar un aer aproape steril, fără impurități.


Fricando

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. fricandeau)

1. (gastron.) fel de mâncare preparat din bucăţi de carne împănată cu slănină şi fiartă înăbuşit.


Jambon

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. jambon)

1. şuncă din pulpă de porc sărată şi fiartă sau afumată.


Turcesc, -ească

Parte de vorbire: adj.
Origine: (turc + -esc)

1. care este caracteristic pentru turci; propriu turcilor.

2. care aparține Turciei sau populației ei; privitor la Turcia sau la populația ei; turc.

3. cafea ~ească = băutură preparată din cafea măcinată fin și fiartă în apă cu zahăr.