Dictionar

Bulion

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bouillon)

1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi.

2. lichid obţinut prin fierberea cărnii şi ca mediu de cultură pentru microorganisme.

3. pastă, zeamă de roşii fierte.


Compot

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. compote)

1. preparat alimentar din fructe fierte în apă cu zahăr.


Confitură

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. confiture)

1. amestec de fructe fierte și zahăr, în care zahărul servește drept conservant.

2. preparat din (suc de) fructe fierte în zahăr (marmeladă, gem etc.).


Cuprism

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. cuprisme)

1. otrăvire prin consumarea unor alimente fierte în vase de cupru.


Escalop

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. escalope)

1. preparat alimentar din muşchi de viţel sau din peşte, fierte în sos de vin.


Marmeladă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. marmelade, germ. Marmelade)

1. pastă alimentară din fructe proaspete, zdrobite sau trecute prin sită şi fierte cu zahăr.