Dictionar

Autodrezină

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (rus. автодрезина)

1. vehicul ușor autopropulsat, asemănător cu un vagonet, folosit anterior de către inspectorii liniilor de cale ferată și echipele de lucru pentru a se deplasa rapid către și dinspre locul de muncă; drezină autopropulsată.


Bizantin, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. byzantin, lat. bysantinus)

1. propriu Bizanţului sau Imperiului Bizantin.

2. artă = artă caracterizată prin predominarea cupolei, a suprafeţelor şi liniilor curbe în arhitectură şi printr-o varietate de culori în ornamentaţie.

3. (fig.) intrigant; perfid, corupt.


Cadrilaj

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. quadrillage)

1. mulțimea liniilor, benzilor drepte care se intersectează în așa fel încât formeze romburi sau pătrate egale juxtapuse; caroiaj.


Chirografie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. chirographie)

1. studiu al liniilor şi semnelor palmare şi digitale ale mâinii.


Comutaţie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. commutation, lat. commutatio)

1. comutare; schimbare, mutaţie.

2. totalitatea operaţiilor de conectare şi deconectare a liniilor, efectuate în scopul realizării unei legături telefonice sau telegrafice.

3. trecere a unei secţiuni a înfăşurării induse a rotorului unei maşini electrice cu colector dintr-o cale de curent într-alta în cursul rotirii rotorului.

4. figură de stil prin care sunt puse în opoziţie două propoziţii, astfel încât prin schimbarea ordinii cuvintelor rezulte un sens contrar.


Constructivism

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. constructivisme)

1. orientare estetică, în artele plastice, literatură şi muzică, care concepe realitatea într-o viziune de forme geometrice, spaţiale, şi care luptă pentru puritatea şi simplitatea liniilor, pentru corelarea artei cu tehnica modernă.

2. curent în arhitectură care susţine forma arhitecturală trebuie fie expresia structurii constructive a clădirii.

3. concepţie care recunoaşte rolul activ, creator al gândirii în procesul cunoaşterii.

4. concepţie a şcolii intuiţioniste din filozofia matematicii potrivit căreia activitatea constructivă este baza exigenţei matematice.