Rezultate principale (Gras):
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
4. DE fettig; fettreich; fetthaltig; adipös
Rezultate secundare (Gras):
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. dégras)
1. amestec de untură de peşte şi acid nitric, folosit în pielărie.
Parte de vorbire: adj., s.
Origine: (lat. grassus)
1. adj. care are sub piele un strat gros de grăsime; care are forme pline, rotunde; dolofan, durduliu, rotofei.
3. fig. (fam.; despre câștiguri bănești, sume de bani) mare, însemnat.
4. care conține multă grăsime; cu multă grăsime; gătit cu multă grăsime.
5. (în sintagma) acid ~ = acid care se combină cu glicerina, formând grăsimi.
6. (despre fructe) plin, cărnos.
7. (despre iarbă) cu firul gros și plin de sevă.
8. (despre pământ) fertil, roditor.
9. s. f. (în sintagma) ~ă de Cotnari = specie de viță de vie cu strugurii având boabele dese, neomogene, galbene-verzui cu pete ruginii, din care se produce un vin alb superior.
10. adj., s. f. (caracter sau literă tipografică) care are conturul mai gros decât al literelor aldine.
11. (despre texte) care este cules cu caractere grase.
Parte de vorbire: adj., s.m.f.
Origine: (gras + -an)
1. augmentativ al lui gras; (persoană) (foarte) gras(ă).
2. (antonime) sfrijit, slăbănog.
Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. grasseyer)
1. a pronunţa velar sau uvular sunetul r.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. grasset)
1. regiune a membrului posterior la animale având ca bază anatomică rotula şi părţile moi învecinate.
Parte de vorbire: s.f.
Origine: (gras + suf. -ime)
1. substanță unsuroasă răspândită în țesuturile animale și în plante, formând, la om și la unele animale, primul strat de sub piele, care acoperă mușchii.
3. starea, însușirea unei ființe grase.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. acétone)
1. derivat al cetonelor, lichid incolor, cu miros eteric, volatil, inflamabil, solvent pentru materii grase, lacuri şi vopsele etc.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. acido-butyrométrie)
1. metodă de dozare a materiei grase din lapte.
Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. acidogenèse)
1. proces de formare a unui acid.
2. (biol.) reprezintă a doua etapă (din patru) a digestiei anaerobe și este o reacție biologică în care monomerii simpli sunt transformați în acizi grași volatili.
Parte de vorbire: prefix
Origine: (fr. adip/o/-, cf. lat. adeps, adipis)
1. „grăsime”.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. adipocèle)
1. hernie al cărei sac conţine ţesut gras.
Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. adipocyte)
1. (biol.) celulă prezentă în țesutul adipos, specializată în depozitarea grăsimilor; celulă adipoasă.