Dictionar

Rezultate secundare (Tărie,):

Cochetărie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. coquetterie)

1. purtare inspirată de dorinţa de a plăcea unei persoane de sex opus.


Coletărie

Parte de vorbire: s.
Origine: (colet1 + -ărie)

1. expediere de mărfuri în cantităţi mici şi sub forme uşor de mânuit; (p. ext.) mijloc (feroviar) de transport pentru colete1.


Faienţărie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. faïencerie)

1. ansamblu de obiecte de faianţă.

2. fabrică de faianţă.


Gazetărie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (gazetar + -ie)

1. activitatea de culegere, verificare, comentare și publicare de fapte în mass-media, pentru a le aduce în atenția publicului; profesiunea celui care colaborează la o gazetă; ziaristică.


Marchetărie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. marqueterie)

1. procedeu de decorare a mobilelor sau a zidăriei constând în aplicarea pe suprafaţa acestora a unor bucăţi mici de placaj, de fildeş etc. pentru a obţine un decor geometric, floral sau chiar un tablou.

2. lucrare decorativă astfel obţinută.


Monetărie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (monedă + -ărie)

1. întreprindere (de stat) unde se fabrică monedele.

2. îndeletnicire a celui care lucrează la baterea de monede.

3. (colectiv) cantitate mare de monede.

4. (rar) artă, meșteșug al baterii de monede.

5. (var.) monedărie.


Acetimetru

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. acetimètre)

1. instrument pentru măsurarea tăriei oţetului; acetometru.

2. acidimetru care permite evaluarea gradului de concentrație al unui oțet.


Aromatic, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)

1. care răspândește aromă, parfumat.

2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.

3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.

4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.

5. plantă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.

6. (oenologie) persistență intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.

7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.


Bomboană

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bonbon)

1. preparat de cofetărie de mici dimensiuni, cu compoziţii, umpluturi şi forme diferite.


Braserie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. brasserie)

1. local în care se servesc preparate culinare, specialităţi de cofetărie şi patiserie, precum şi băuturi.

2. berărie.


Caramel

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr., sp. caramel)

1. zahăr ars, folosit în cofetărie şi la colorarea unor băuturi, alimente.


Caserolă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. casserole)

1. capsulă de porţelan cu coadă pentru topirea în laborator a substanţelor vâscoase şi puţin volatile.

2. vas de bucătărie cu coadă şi fund plat.

3. recipient din material plastic, pentru alimente.

4. carenajul unei elice.