OK
X
aceracee
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. acéracées)
1.
familie
de
plante
lemnoase
dicotiledonate:
arțarul.
acerateriu
Parte de vorbire:
s.m.
Etimologie: (lat. aceratherium)
1.
(paleontologie)
gen
de
mamifere
vertebrate,
strămoș
fosil
al
rinocerului;
mamifer
fosil
asemănător
cu
rinocerul.
2.
(var.)
aceratherium.
dilacera
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. dilacérer, lat. dilacerare)
1.
a
sfâșia
în
bucăți,
a
fărâmița.
2.
(med.)
a
smulge
cu
violență
(un
țesut).
lacera
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. lacérer, lat. lacerare)
1.
a
sfâșia,
a
rupe
în
bucăți.
macera
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. macérer, lat. macerare)
1.
tr.
a
lăsa
un
corp,
o
plantă
mai
mult
timp
într-un
lichid,
spre
a-i
dizolva
părțile
solubile.
2.
refl.
(despre
corpuri)
a
elimina
particulele
solubile
(prin
menținerea
într-un
lichid);
(med.;
despre
țesuturi)
a
se
dezintegra.
acerateriu
Parte de vorbire:
s.m.
Etimologie: (lat. aceratherium)
1.
(paleontologie)
gen
de
mamifere
vertebrate,
strămoș
fosil
al
rinocerului;
mamifer
fosil
asemănător
cu
rinocerul.
2.
(var.)
aceratherium.
benedictină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bénédictine)
1.
lichior
prin
macerarea
în
alcool
a
unor
plante
aromate,
preparat
la
început
după
rețeta
călugărilor
benedictini.
bișof
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bichof, engl. bishof)
1.
băutură
alcoolică
fierbinte,
obținută
prin
macerarea
în
vin
a
lămâiei
sau
portocalei.
bitter
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Bitter, fr., engl. bitter)
1.
băutură
amară,
preparată
prin
macerarea
anumitor
substanțe
în
alcool
de
ienupăr.
bituminit
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. bituminite)
1.
maceral
(componentă,
de
origine
organică,
din
cărbune
sau
șisturi
bituminoase)
din
grupul
liptinitelor;
varietate
de
asfalt.
chartreuse
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chartreuse)
1.
băutură
fină,
din
ierburi
alpine
macerate
în
alcool
dublu
rafinat.