Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)
1. care răspândește aromă, parfumat.
2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.
3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.
4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.
5. plantă ~ă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.
6. (oenologie) persistență ~ă intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.
7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. casserole)
1. capsulă de porţelan cu coadă pentru topirea în laborator a substanţelor vâscoase şi puţin volatile.
2. vas de bucătărie cu coadă şi fund plat.
3. recipient din material plastic, pentru alimente.
Parte de vorbire: s.f.
Origine: (amer. kitchenette)
1. bucătărie de dimensiuni reduse, în apartamente sau garsoniere, dotată cu strictul necesar; bucătărioară.
2. zonă pentru prepararea alimentelor, ocupând adesea doar o parte a unei încăperi; bucătărie deschisă.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. chlorure)
1. sare a acidului clorhidric, combinaţie a clorului cu un element chimic sau cu o substanţă organică; clorid.
2. ~ de sodiu = sare de bucătărie.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. culinaire, lat. culinarius)
2. artă ~ă = arta de a pregăti mâncăruri.
Parte de vorbire: I. s.m.f., II. s.n.
Origine: (fr. décorateur)
1. I. persoană care decorează, execută decoruri, decorațiuni.
2. persoană care înfrumusețează un loc, care alege și organizează decorațiunile şi/sau care se ocupă cu decorarea clădirilor, a interioarelor etc.
3. persoană care concepe decoruri pentru un spectacol şi/sau care realizează decorurile pentru teatru, cinema, televiziune.
4. II. unealtă de bucătărie pentru decorarea unor forme diferite (roşii, ciocolată, frişcă etc.).