Rezultate principale (Fermenta):
Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. fermenter, lat. fermentare)
1. a fi în stare de fermentaţie, transformându-se în alte substanţe sau descompunându-se.
Rezultate secundare (Fermenta):
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. fermentable)
1. care fermentează; care poate fermenta; fermentescibil.
Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fermenta)
1. faptul de a fermenta; fermentare, fermentație.
2. ansamblul fenomenelor de descompunere rezultate din acțiunea fermenților asupra anumitor materii organice.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fermenta)
1. care a suferit un proces de fermentare.
2. (în special) descompus, alterat, stricat.
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
1. LAT fermentatio
2. FR fermentation
3. EN fermentation
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. fermentation, lat. fermentatio)
1. proces biochimic de transformare a materiei organice în noi substanţe, sub influenţa fermenţilor.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. fermentatif)
1. care poate fermenta sau produce o fermentaţie.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. acétique)
2. acid ~ = acid organic rezultat din oxidarea alcoolului etilic; acid etanoic; fermentaţie ~ă = fermentaţie care transformă alcoolul în acid acetic.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. alcool)
1. s. m. compus derivat din hidrocarburi prin substituirea cu un carbon saturat.
2. s. n. lichid obţinut prin fermentarea şi distilarea vinului, a cerealelor etc.; alcool etilic, etanol; spirt.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. antizymique)
1. (substanţă) care împiedică fermentaţiile; antizimotic.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. apozymase)
1. component proteic termolabil al zimazei, enzimă care produce fermentaţia alcoolică.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bioxyde)
1. compus chimic în a cărui moleculă intră doi atomi de oxigen pentru fiecare atom al celuilalt element; dioxid.
2. ~ de carbon = gaz incolor în natură sau care se formează în procesele de oxidare a substanţelor organice, de fermentaţie etc.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. cantal)
1. brânză de reţetă franţuzească, fermentată, cu pastă dură.