OK
X
gras
Parte de vorbire:
Traducere
Etimologie:
1.
LAT
adiposus
2.
FR
adipeux
3.
EN
adipose;
fatty
4.
DE
fettig;
fettreich;
fetthaltig;
adipös
5.
RU
жирный
6.
HU
kövér,
zsíros
degras
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. dégras)
1.
amestec
de
untură
de
pește
și
acid
nitric,
folosit
în
pielărie.
gras, -ă
Parte de vorbire:
adj., s.
Etimologie: (lat. grassus)
1.
adj.
care
are
sub
piele
un
strat
gros
de
grăsime;
care
are
forme
pline,
rotunde;
dolofan,
durduliu,
rotofei.
2.
țesut
~
=
țesut
adipos.
3.
fig.
(fam.;
despre
câștiguri
bănești,
sume
de
bani)
mare,
însemnat.
4.
care
conține
multă
grăsime;
cu
multă
grăsime;
gătit
cu
multă
grăsime.
5.
(în
sintagma)
acid
~
=
acid
care
se
combină
cu
glicerina,
formând
grăsimi.
6.
(despre
fructe)
plin,
cărnos.
7.
(despre
iarbă)
cu
firul
gros
și
plin
de
sevă.
8.
(despre
pământ)
fertil,
roditor.
9.
s.
f.
(în
sintagma)
~ă
de
Cotnari
=
specie
de
viță
de
vie
cu
strugurii
având
boabele
dese,
neomogene,
galbene-verzui
cu
pete
ruginii,
din
care
se
produce
un
vin
alb
superior.
10.
adj.,
s.
f.
(caracter
sau
literă
tipografică)
care
are
conturul
mai
gros
decât
al
literelor
aldine.
11.
(despre
texte)
care
este
cules
cu
caractere
grase.
grăsan, -ă
Parte de vorbire:
adj., s.m.f.
Etimologie: (gras + -an)
1.
augmentativ
al
lui
gras;
(persoană)
(foarte)
gras(ă).
2.
(antonime)
sfrijit,
slăbănog.
graseia
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. grasseyer)
1.
a
pronunța
velar
sau
uvular
sunetul
r.
graset
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. grasset)
1.
regiune
a
membrului
posterior
la
animale
având
ca
bază
anatomică
rotula
și
părțile
moi
învecinate.
grăsime
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (gras + suf. -ime)
1.
substanță
unsuroasă
răspândită
în
țesuturile
animale
și
în
plante,
formând,
la
om
și
la
unele
animale,
primul
strat
de
sub
piele,
care
acoperă
mușchii.
2.
pată
de
grăsime.
3.
starea,
însușirea
unei
ființe
grase.
acetonă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. acétone)
1.
derivat
al
cetonelor,
lichid
incolor,
cu
miros
eteric,
volatil,
inflamabil,
solvent
pentru
materii
grase,
lacuri
și
vopsele
etc.
acidobutirometrie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. acido-butyrométrie)
1.
metodă
de
dozare
a
materiei
grase
din
lapte.
acidogeneză
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. acidogenèse)
1.
proces
de
formare
a
unui
acid.
2.
(biol.)
reprezintă
a
doua
etapă
(din
patru)
a
digestiei
anaerobe
și
este
o
reacție
biologică
în
care
monomerii
simpli
sunt
transformați
în
acizi
grași
volatili.
ADIP(O)-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (fr. adip/o/-, cf. lat. adeps, adipis)
1.
„grăsime”.
adipocel
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. adipocèle)
1.
hernie
al
cărei
sac
conține
țesut
gras.
adipocit
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. adipocyte)
1.
(biol.)
celulă
prezentă
în
țesutul
adipos,
specializată
în
depozitarea
grăsimilor;
celulă
adipoasă.