Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. parfum)
1. miros plăcut; mireasmă; aromă.
2. preparat industrial cu miros plăcut, prin amestecarea unor substanţe din flori sau pe cale sintetică.
3. (fig.) notă specifică, atmosferă caracteristică.
Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. parfumer)
1. tr., refl. a (se) stropi cu parfum.
2. tr. a înmiresma.
Parte de vorbire: s.f.
Origine: (v. parfuma)
1. impregnare cu un miros plăcut și pătrunzător; îmbălsămare, înmiresmare, miresmare.
4. (înv.) profumare.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. parfumerie)
1. magazin unde se vând parfumuri, articole de toaletă.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (după it. parfumiere)
1. fabricant sau vânzător de parfumuri.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. acétophénone)
1. cetonă mixtă, lichid incolor cu miros aromatic, solubil în alcool şi eter, folosit în industria parfumurilor.
Parte de vorbire: I. adj., II. s.n.
Origine: (fr. additif, lat. additivus „care se adaugă la”)
1. I. care este adăugat, care se adaugă, care se adiționează, care completează.
2. (mat.) referitor la operația de adunare; care provine dintr-o adunare.
3. (fizică) (despre o proprietate, un efect) exprimat printr-o mărime fizică ale cărei valori se însumează algebric.
4. II. lucru adăugat, completare, supliment.
5. (industrie) constituent secundar, substanță care, adăugată unor produse, le ameliorează unele proprietăți.
6. (industria alimentară) produs destinat să modifice gustul sau parfumul, să prelungească conservarea.
7. (petrochimie) denumire generică pentru diferitele produse care sunt încorporate în benzină pentru a o face mai puțin detonantă; în uleiuri pentru a le îmbunătăți calitățile de lubrifiere, rezistența la oxidare, punctul de îngheț sau indicele de vâscozitate; în bitumuri pentru emulsionare.
Parte de vorbire: s.
Origine: (engl. after-shave)
1. loţiune uşor alcoolizată, plăcut parfumată, după bărbierit.
Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. ambrei)
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. ambrosiaque)
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. anisidine)
1. esenţă aromatică extrasă din anason, pentru a parfuma unele băuturi alcoolice.