Dictionar

Rezultate secundare (Angajat):

Angajat, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (după fr. engagé)

1. adj. (arhit.; despre o coloană) zidită cel puţin cu jumătate din diametrul ei în zidul (stâlpul) cu care face corp comun.

2. (despre oameni) încadrat într-un curent politic, social; (despre literatură) care serveşte conştient o cauză.

3. adj., s. m. f. (cel) care lucrează într-un anumit loc de muncă.

4. (militar) care serveşte pe baza unui angajament voluntar.


Angajator, -oare

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (angaja + tor)

1. persoană, companie sau altă organizație care angajează pe cineva pe un loc de muncă, contra unui salariu.


Analist, -ă

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. analyste)

1. specialist în analiza matematică, informatică, economică, psihologică etc.

2. (psihanaliză) persoană care efectuează o analiză; psihanalist.

3. (inform.) ~ programator = specialist care selectează metodele de utilizat pentru a rezolva o problemă pe computer.

4. (economie) ~ financiar = specialist angajat de bănci, societăți financiare sau persoane fizice, care este însărcinat cu studierea documentelor financiare emanate de companii pentru a trage concluzii despre solvabilitatea acestora, perspectivele acestora și mișcarea titlurilor lor în bursă.


Asigurare

Parte de vorbire: s.
Origine: (asigura)

1. acţiunea de a (se) asigura.

2. convenţie de despăgubire pentru accidente în care nu este angajată responsabilitatea celui asigurat.


Bonă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bonne, germ. Bonne)

1. femeie angajată ca îngrijitoare la copii; guvernantă.


Cambist

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. cambiste)

1. specialist bancar în comerţul cu devize.

2. angajat care efectuează tranzacții valutare.


Cameristă

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. camériste, sp. camerista)

1. (desuet) femeie care se afla în serviciul personal al unei doamne.

2. (hotelărie) angajată responsabilă cu facerea patului și curățenia camerei.

3. (fam.) fată în casă.


Cantină

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. cantine)

1. local în care se serveşte masa angajaţilor dintr-o întreprindere, instituţie etc.

2. încăpere a unei unităţi militare pentru cumpărat diferite alimente şi obiecte.