Dictionar

Rezultate principale (Enologie):

Enologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. oenologie)

1. ştiinţa care studiază tehnologia producerii şi conservării vinurilor.


Rezultate secundare (Enologie):

Adenologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. adénologie)

1. studiul ştiinţific al glandelor.


Astenologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (engl. asthenology)

1. studiu ştiinţific al debilităţii.


Biocenologie

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT biocoenologia

2. FR biocénologie

3. EN biocoenology

4. DE Biozönologie

5. RU биоценолоrия

6. HU biocönológia


Biocenologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biocénologie)

1. ramură a ecologiei care studiază biocenozele.


Biofenomenologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biophénoménologie)

1. ştiinţă care studiază fenomenele vieţii.


Biogeocenologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biogéocénologie)

1. ramură a biologiei care studiază distribuţia geografică a comunităţilor vegetale şi animale.


Aromatic, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)

1. care răspândește aromă, parfumat.

2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.

3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.

4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.

5. plantă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.

6. (oenologie) persistență intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.

7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.


Deburbaj

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. débourbage)

1. acțiunea de a deburba; deburbare.

2. spălarea unui minereu noroios de argila care îl acoperă.

3. (oenologie) operația de limpezire a mustului, obținut prin presare directă, înainte de fermentație; faptul de a îndepărta burba.


Enantic, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. oenanthique, œnanthique)

1. referitor la vin; care aparține vinului; de vin.

2. (oenologie) referitor la aroma și buchetul vinurilor.

3. eter ~ = substanță uleioasă, volatilă, incoloră, cu miros pătrunzător de vin, căreia anumite vinuri își datorează buchetul.

4. (var.) oenantic.


Enolog, -ă

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. oenologue)

1. specialist în enologie, știință care se ocupă cu tehnologia producerii și conservării vinurilor.

2. (var.) oenolog, oinolog.


Enometru

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. œnomètre)

1. (oenologie) aparat utilizat pentru determinarea conținutului de alcool al unui vin; aparat folosit în enometrie; alcoolmetru.


Fenomenolog, -ă

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. phénoménologue)

1. adept al fenomenologiei.

2. filosof care adoptă o poziție fenomenologică.

3. (prin ext.) cel care își bazează raționamentul pe experiența trăită.