Dictionar

Inseminaţie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. insémination)

1. (biol.) acțiunea de a insemina; inseminare.

2. (biol.) introducere a spermatozoizilor în căile genitale feminine; fecundare.

3. (med.) ~ artificială = tehnică de reproducere asistată constând în introducerea artificială a spermatozoizilor, pregătiți în prealabil în laborator, în cavitatea uterină la un moment apropiat de ovulație.


Montator, -oare

Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (it. montatore)

1. tehnician care execută operații de montare; montor.

2. muncitor care efectuează operații de asamblare (folosit uneori ca sinonim pentru instalator); montor.

3. (cinema) cineva care lucrează la montajul unui film, de obicei asistat de regizor și adesea în colaborare cu acesta; montor.


Traducere

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (traduce)

1. acțiunea de a traduce și rezultatul ei; (concr.) scriere cuprinzând o transpunere a unui text dintr-o limbă în alta; traducție.

2. ~ automată = traducerea unui text în întregime de unul sau mai multe programe de calculator, fără ca un traducător uman intervină.

3. ~ asistată de computer = traducere de text realizată în mod interactiv cu ajutorul calculatorului.

4. (în cadrul unei conferințe internaționale) ~ instantanee sau simultană = traducere imediată (și orală) a discursului sau comunicării pronunțate de vorbitor.

5. (fig.) transpunere pe alt plan; transpunerea unei arte în alta; reprezentarea realității prin artele plastice.

6. (fiz.) transformare a unei mărimi de o anumită natură (viteză, presiune, temperatură etc.) într-o mărime de altă natură (tensiune electrică, curent electric), în vederea transmisiunii informației asociate acestora.

7. interpretare.

8. (înv.) trăducere.


Zooterapie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. zoothérapie)

1. știință care studiază metodele de a vindeca bolile animalelor; zooterapeutică, medicină veterinară.

2. practică terapeutică neconvențională care utilizează apropierea unui animal domestic sau de companie de un om, care suferă de tulburări mentale, fizice sau sociale, pentru a-i reduce stresul sau consecințele tratamentului medical sau problemele post-operatorii; terapie asistată de animale.


Dovadnic

Parte de vorbire: s.m. (înv.)
Origine: (dovadă + -nic)

1. persoană care asistă sau a asistat la o întâmplare, la o discuție, la un eveniment etc. și care poate relata sau atesta cum au decurs faptele; martor.


Fertilizare

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fertiliza)

1. acțiunea de a fertiliza și rezultatul ei; fertilizat.

2. adăugarea unui material de orice natură, numit îngrășământ, cu scopul de a îmbunătăți unul sau mai multe aspecte ale fertilității solului.

3. (med.) ~ in vitro = tehnică de procreare asistată medical, prin care spermatozoidul fecundează ovulul în laborator, iar embrionul astfel format este transferat în uterul mamei.