Dictionar

Rezultate secundare (Aditiv):

Aditiv, -ă

Parte de vorbire: I. adj., II. s.n.
Origine: (fr. additif, lat. additivus „care se adaugă la”)

1. I. care este adăugat, care se adaugă, care se adiționează, care completează.

2. (mat.) referitor la operația de adunare; care provine dintr-o adunare.

3. (fizică) (despre o proprietate, un efect) exprimat printr-o mărime fizică ale cărei valori se însumează algebric.

4. II. lucru adăugat, completare, supliment.

5. (industrie) constituent secundar, substanță care, adăugată unor produse, le ameliorează unele proprietăți.

6. (industria alimentară) produs destinat modifice gustul sau parfumul, prelungească conservarea.

7. (petrochimie) denumire generică pentru diferitele produse care sunt încorporate în benzină pentru a o face mai puțin detonantă; în uleiuri pentru a le îmbunătăți calitățile de lubrifiere, rezistența la oxidare, punctul de îngheț sau indicele de vâscozitate; în bitumuri pentru emulsionare.


Aditivat, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (cf. fr. additivé)

1. tratat cu un aditiv.

2. se referă la un combustibil combinat cu aditivi care măresc cifra octanică.


Aditivitate

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. additivité)

1. proprietate a unei mărimi, a unei constante, a unei funcții și așa mai departe de a fi aditivă.


Aditivitate

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. additivité)

1. proprietate a unei mărimi, a unei constante, a unei funcții și așa mai departe de a fi aditivă.


Colorant, -ă

Parte de vorbire: I. adj., II. s.m.
Origine: (fr. colorant)

1. I. care colorează; care are însuşirea de a colora.

2. II. produs folosit pentru a colora.

3. substanță colorată care se poate atașa de un material pentru a-i conferi o culoare de durată.

4. (loc.) ~ alimentar = aditiv alimentar folosit pentru a adăuga culoare unui produs alimentar sau pentru a-i restabili culoarea inițială.


Fondant, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. fondant)

1. adj. care se topește (în gură).

2. bomboană (și s. f.) = bomboană cu fondant.

3. s. m. aditiv care formează împreună cu altă substanță un compus cu punctul de topire inferior punctului de topire al componenților.

4. medicament care ajută la reducerea unei inflamații.

5. compoziție aromatică asemănătoare șerbetului, rezultată prin fierberea unui amestec de zahăr, apă și glucoză, ca umplutură pentru bomboane etc.


Paraflow

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (engl. paraflow)

1. aditiv pentru coborârea punctului de congelare a uleiurilor minerale; paragel.

2. (var.) paraflau.


Paragel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (it. paragele)

1. aditiv pentru coborârea punctului de congelare a uleiurilor minerale; paraflau, paraflow.


Umectant

Parte de vorbire: I. adj., II. s.m.
Origine: (fr. humectant)

1. I. care umectează, care umezește.

2. II. orice substanță care favorizează reținerea apei, în special cea folosită pentru a menține umed un produs alimentar; agent de umectare.

3. aditiv higroscopic folosit pentru conservarea umidității din alimente.