Dictionar

Bacon

Parte de vorbire: s.
Origine: (engl. bacon)

1. şuncă specială, preparată din carne grasă şi afumată.


Bucchero

Parte de vorbire: s.
Origine: (it. bucchero)

1. categorie de vase etrusce din argilă afumată bătând în negru, cu scopul de a imita bronzul, ornamentate cu benzi în relief.


Jambon

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. jambon)

1. şuncă din pulpă de porc sărată şi fiartă sau afumată.


Porc

Parte de vorbire: s. m.
Origine: (lat. porcus)

1. mamifer omnivor, cu capul de formă conică și cu botul alungit, cu corpul acoperit cu păr aspru, scurt și relativ rar, care este domesticit și crescut pentru carnea și grăsimea lui; (în special) masculul adult al speciei.

2. ~ sălbatic (sau mistreț) = mistreț.

3. (prin restr.) carne de porc.

4. ~ proaspăt = carne de porc proaspăt ucis, nici sărată, nici afumată.

5. ~-spinos (sau -ghimpos) = (la pl.) gen de mamifere rozătoare, sălbatice, de talie mijlocie, cu spatele și părțile laterale acoperite de spini lungi; (și la sg.) animal care face parte din acest gen.

6. ~-de-mare = pește marin de culoare neagră, cu corpul acoperit de solzi ascuțiți, veninoși.

7. epitet depreciativ pentru un om obraznic, grosolan, nerușinat, josnic, ticălos.

8. (fam.) persoană a cărei murdărie, comportament fizic, atitudine morală sau intelectuală trezește un dezgust profund.

9. (expr.) ~ de câine = om de nimic, netrebnic, ticălos.

10. (expr.) a tăcea ca ~ul în păpușoi (sau în cucuruz) = a tăcea prefăcându-se este preocupat de altceva, pentru a nu răspunde la aluzii sau la învinuiri.

11. (expr.) a mâna ~ii la jir = a sforăi tare în somn.

12. (expr.) n-am păzit (sau n-am păscut) ~ii împreună, se spune cuiva pentru a-i atrage atenția își permite gesturi de familiaritate.

13. (expr.) a îngrășa ~ul în ajun = a încerca (zadarnic) recupereze în ultimul moment timpul pierdut.

14. (expr.) a face (pe cineva) albie (sau troacă) de ~i = a certa (pe cineva) foarte tare; a batjocori cu vorbe grele.


Haddock

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (engl. haddock)

1. eglefin a cărui carne se mănâncă ușor afumată și sărată.