Dictionar

Rezultate principale (Alimentare;):

Alimentare

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (alimenta)

1. acțiunea de a (se) alimenta și rezultatul ei; alimentație.

2. furnizarea de hrană care permite unui organism viu funcționeze; hrănire, nutriție.

3. (prin analogie) acțiunea de a furniza ceva (unei fabrici, unei mașini etc.) necesar pentru funcționare; alimentat.


Rezultate secundare (Alimentare;):

Supraalimentare

Parte de vorbire: s.
Origine: (supraalimenta)

1. acţiunea de a (se) supraalimenta; hipernutriţie.

2. alimentare a unui motor cu ardere internă cu o cantitate mai mare de amestec combustibil sau de aer decât cea necesară.


Abioză

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. abiose)

1. stare a unui corp abiotic; stare lipsită de viață.

2. conservare a produselor alimentare prin distrugerea microorganismelor.


Achiziţie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. acquisition, lat. acquisitio)

1. procurare de obiecte (rare); bun astfel obţinut.

2. cumpărare de produse (agroalimentare) şi de materiale prin unităţi ale comerţului de stat sau cooperatist.


Agroecosistem

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (agro- + ecosistem, cf. fr. agroécosystème)

1. ecosistem modificat de om pentru a exploata o parte din materia organică pe care o produce, în general în scopuri alimentare; ecosistem agricol.


Alimentator, -oare

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. alimentateur)

1. adj. care alimentează.

2. s. n. dispozitiv pentru alimentarea unei maşini cu combustibil, cu materie primă de prelucrat.


Alimentaţie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. alimentation)

1. acțiunea de a (se) alimenta și rezultatul ei; alimentare.

2. (despre ființe) acțiune de asigurare a elementelor necesare creșterii, conservării; hrănire.

3. (prin analogie) acțiunea de a furniza ceva (unei fabrici, unei mașini etc.) necesar pentru funcționare; alimentat.

4. ceea ce alimentează; hrană, nutriment.

5. ~ publică = rețea de întreprinderi comerciale pentru servirea populației cu produse alimentare.


Alotriofagie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. allotriophagie)

1. (med.) tendință patologică de a ingera substanțe necomestibile; apetit pentru substanțe nealimentare.