Dictionar

Rezultate secundare (Bucătar;):

Aromatic, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)

1. care răspândește aromă, parfumat.

2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.

3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.

4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.

5. plantă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.

6. (oenologie) persistență intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.

7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.


Caserolă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. casserole)

1. capsulă de porţelan cu coadă pentru topirea în laborator a substanţelor vâscoase şi puţin volatile.

2. vas de bucătărie cu coadă şi fund plat.

3. recipient din material plastic, pentru alimente.

4. carenajul unei elice.


Chicinetă

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (amer. kitchenette)

1. bucătărie de dimensiuni reduse, în apartamente sau garsoniere, dotată cu strictul necesar; bucătărioară.

2. zonă pentru prepararea alimentelor, ocupând adesea doar o parte a unei încăperi; bucătărie deschisă.


Clorură

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. chlorure)

1. sare a acidului clorhidric, combinaţie a clorului cu un element chimic sau cu o substanţă organică; clorid.

2. ~ de sodiu = sare de bucătărie.


Culinar, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. culinaire, lat. culinarius)

1. referitor la bucătărie.

2. artă = arta de a pregăti mâncăruri.


Decorator, -oare

Parte de vorbire: I. s.m.f., II. s.n.
Origine: (fr. décorateur)

1. I. persoană care decorează, execută decoruri, decorațiuni.

2. persoană care înfrumusețează un loc, care alege și organizează decorațiunile şi/sau care se ocupă cu decorarea clădirilor, a interioarelor etc.

3. persoană care concepe decoruri pentru un spectacol şi/sau care realizează decorurile pentru teatru, cinema, televiziune.

4. II. unealtă de bucătărie pentru decorarea unor forme diferite (roşii, ciocolată, frişcă etc.).