Dictionar

Bulion

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bouillon)

1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi.

2. lichid obţinut prin fierberea cărnii şi ca mediu de cultură pentru microorganisme.

3. pastă, zeamă de roşii fierte.


Beşamel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.

2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.


Consommé

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. consommé)

1. bulion de carne sau pește, de obicei îmbogățit cu legume și ierburi, concentrat după o gătire îndelungată.

2. (var.) consomé, consomeu.


Maleină

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. malléine)

1. substanţă din culturile de bacil al morvei în bulion, servind pentru diagnosticul acestei boli.


Marina

Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. mariner, germ. marinieren)

1. a prepara (peşte, carne) în sos făcut din untdelemn, bulion, oţet şi diferite condimente.