Dictionar

Rezultate secundare (Coace.):

Coacervat

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. coacervat, lat. coacervatus)

1. formaţie specială gelatinoasă macromoleculară, în stare coloidală, prezentând fenomene de metabolism, de creştere şi de înmulţire, formă intermediară între substanţele organice şi primele organisme.


Coacervaţie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. coacervation)

1. stare instabilă a unei substanţe coloidale, intermediară între stările de dizolvare şi de precipitare.


Bain-marie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bain-marie)

1. fel de a fierbe ori de a coace uşor un aliment, un corp, constând în a plasa recipientul în care este conţinut în apa ce se încălzeşte direct.


Biscuit

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biscuit)

1. produs alimentar obţinut prin coacerea unui aluat preparat din făină, ouă şi zahăr.

2. faianţă fără glazură, arsă la o temperatură înaltă; statuetă, mic grup de faianţă fină ori porţelan fără glazură.


CIS-

Parte de vorbire: elem.
Origine: (fr. cis-, cf. lat. cis)

1. „dincoace de”.


Cisalpin, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (lat. cisalpinus, fr. cisalpin)

1. (în raport cu Roma) dincoace de Alpi, în nordul Italiei.


Cislunar, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (engl. cislunar)

1. de dincoace de Lună.


Cispadan, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (lat. cispadanus, fr. cispadan)

1. de dincoace de Pad (în raport cu Roma).