OK
X
culinar, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. culinaire, lat. culinarius)
1.
referitor
la
bucătărie.
2.
artă
~ă
=
arta
de
a
pregăti
mâncăruri.
achiu
Parte de vorbire:
I. s.n. (înv.), II. s.m. (înv.)
Etimologie: (I. fr. acquit; II. cf. lat. apium)
1.
I.
bilă
de
încercare
la
jocul
de
biliard,
desemnând
persoana
care
începe
partida.
2.
(reg.)
baston
special
de
lemn,
cu
care
jucătorii
lovesc
bilele
de
biliard;
tac.
3.
II.
plantă
erbacee
aromatică
din
familia
umbeliferelor,
cu
frunze
mari,
penate,
cu
flori
albe,
cu
un
rizom
gros,
globulos
și
cărnos,
cultivată
ca
plantă
culinară;
țelină
(Apium
graveolens).
bavareză
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bavaroise)
1.
preparat
culinar
cu
aspect
gelatinos,
din
ciocolată,
rom
etc.,
care
se
servește
rece,
între
brânzeturi
și
fructe.
beșamel
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)
1.
(artă
culinară)
sos
alb
preparat
cu
unt,
făină,
lapte,
smântână
și
ierburi.
2.
~
gras
=
sos
~
în
care
laptele
este
înlocuit
cu
bulion
alb
și
unde
se
adaugă
uneori
grăsime
și
diverse
legume.
braserie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brasserie)
1.
local
în
care
se
servesc
preparate
culinare,
specialități
de
cofetărie
și
patiserie,
precum
și
băuturi.
2.
berărie.
budincă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., engl. pudding)
1.
preparat
culinar,
din
făină
(sau
paste
făinoase),
orez,
ouă,
lapte,
adesea
îndulcit,
servit
la
desert.
2.
fel
de
mâncare
din
legume,
brânză,
copt
în
cuptor.
cremă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. crème)
1.
preparat
culinar
dulce
din
lapte,
ouă
și
zahăr,
la
care
se
adaugă
cafea,
vanilie
etc.
2.
supă
având
la
bază
un
piure
de
legume
legat
cu
un
sos
alb,
sau
numai
amestecat
cu
smântână
și
gălbenuș
de
ou.
3.
lichior
siropos.
4.
produs
cosmetic
folosit
la
îngrijirea
pielii;
pomadă.
5.
~
de
ghete
=
preparat
pentru
ungerea
și
lustruirea
încălțămintei
de
piele.
6.
(fig.)
ceea
ce
este
bun,
de
frunte,
foarte
folositor.