Dictionar

culinar, -ă

Parte de vorbire:  adj.  
Etimologie: (fr. culinaire, lat. culinarius)

1. referitor la bucătărie.
2. artă = arta de a pregăti mâncăruri.
 
 

bavareză

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. bavaroise)

1. preparat culinar cu aspect gelatinos, din ciocolată, rom etc., care se servește rece, între brânzeturi și fructe.
 

beșamel

Parte de vorbire:  s.n.  
Etimologie: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.
2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.
 

braserie

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. brasserie)

1. local în care se servesc preparate culinare, specialități de cofetărie și patiserie, precum și băuturi.
2. berărie.