Dictionar

Achiu

Parte de vorbire: I. s.n. (înv.), II. s.m. (înv.)
Origine: (I. fr. acquit; II. cf. lat. apium)

1. I. bilă de încercare la jocul de biliard, desemnând persoana care începe partida.

2. (reg.) baston special de lemn, cu care jucătorii lovesc bilele de biliard; tac.

3. II. plantă erbacee aromatică din familia umbeliferelor, cu frunze mari, penate, cu flori albe, cu un rizom gros, globulos și cărnos, cultivată ca plantă culinară; țelină (Apium graveolens).


Beşamel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.

2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.


Gastrologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. gastrologie)

1. studiul stomacului.

2. tratat de artă culinară.


Flambare

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (vb. flamba)

1. acțiunea de a flamba și rezultatul ei; flambaj.

2. trecere a unui obiect neinflamabil prin flacără, în scopul sterilizării.

3. operațiune culinară prin care un aliment preparat este stropit cu alcool și aprins câteva momente pentru a obține o anumită savoare.


Garnisit, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (garnisi)

1. care este prevăzut cu, echipat cu un material, un dispozitiv etc.

2. (despre lucruri, încăperi) împodobit; mobilat și utilat.

3. (artă culinară) căruia i s-a adăugat o garnitură sau a fost ornat.