Dictionar

Rezultate secundare (Fierbere):

Răsfierbere

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (răsfierbe)

1. acțiunea de a fierbe ceva timp îndelungat sau mai mult decât e necesar.


Apretură

Parte de vorbire: s.
Origine: (germ. Appretur)

1. operaţiile de fierbere, înălbire, apretare etc. ale unui material textil.

2. secţie, instalaţie unde se fac asemenea operaţii.


Bulion

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bouillon)

1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi.

2. lichid obţinut prin fierberea cărnii şi ca mediu de cultură pentru microorganisme.

3. pastă, zeamă de roşii fierte.


Cocţiune

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. coction, lat. coctio)

1. fierbere, coacere.

2. fierbere a frunzelor, florilor etc. de plante medicinale pentru extragerea principiilor active conţinute; medicament astfel obţinut.

3. digestie a alimentelor în stomac.


Cracauer

Parte de vorbire: s.
Origine: (germ. Krakauer)

1. salam preparat prin afumare la rece după fierbere.


Decocţie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. décoction, lat. decoctio)

1. fierbere a unor plante în apă; decoct.


Deflegma

Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. déflegmer)

1. a separa componenţii unui amestec de lichid prin distilarea şi relichefierea fracţiunilor cu punct de fierbere mai înalt.