OK
X
răsfierbere
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (răsfierbe)
1.
acțiunea
de
a
fierbe
ceva
timp
îndelungat
sau
mai
mult
decât
e
necesar.
apretură
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Appretur)
1.
operațiile
de
fierbere,
înălbire,
apretare
etc.
ale
unui
material
textil.
2.
secție,
instalație
unde
se
fac
asemenea
operații.
bulion
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bouillon)
1.
supă
de
carne
fiartă
fără
zarzavaturi.
2.
lichid
obținut
prin
fierberea
cărnii
și
ca
mediu
de
cultură
pentru
microorganisme.
3.
pastă,
zeamă
de
roșii
fierte.
cocțiune
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. coction, lat. coctio)
1.
fierbere,
coacere.
2.
fierbere
a
frunzelor,
florilor
etc.
de
plante
medicinale
pentru
extragerea
principiilor
active
conținute;
medicament
astfel
obținut.
3.
digestie
a
alimentelor
în
stomac.
cracauer
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (germ. Krakauer)
1.
salam
preparat
prin
afumare
la
rece
după
fierbere.
decocție
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. décoction, lat. decoctio)
1.
fierbere
a
unor
plante
în
apă;
decoct.
deflegma
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. déflegmer)
1.
a
separa
componenții
unui
amestec
de
lichid
prin
distilarea
și
relichefierea
fracțiunilor
cu
punct
de
fierbere
mai
înalt.