Dictionar

 

aldolază

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. aldolase)

1. enzimă care intervine în reacțiile biologice de degradare a glicogenului sau glucozei, scindând fructoza.
 

inulază

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. inulase)

1. enzimă care transformă inulina în fructoză.
 

invertază

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. invertase, germ. Invertase)

1. enzimă în drojdia de bere și sucul intestinal, care transformă zahărul în glucoză și fructoză; invertină.
 

inverti

Parte de vorbire:  vb.  
Etimologie: (fr. invertir, lat. invertere)

1. a produce o inversie; a transforma zahărul în glucoză și fructoză cu ajutorul invertazei.
2. a schimba, a transforma.
 

levuloză

Parte de vorbire:  s.f.  
Etimologie: (fr. lévulose)

1. (biochim.) zahar de origine vegetală, izomer al glucozei; fructoză.
 

rafinoză

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. raffinose)

1. substanță din galactoză, fructoză și glucoză (din semințele de bumbac și din sfecla de zahăr).