Dictionar

Făinare

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (din făină)

1. (rar) presărare cu faină.

2. (rar; irn) pudrare.

3. boală a plantelor, cauzată de ciuperci parazite, caracterizată prin apariția, pe suprafața zonelor afectate, a unui strat făinos de culoare alb-cenușie.

4. boală a frunzelor şi a ramurilor tinere, acestea obţinând un aspect prăfuit.


Făinarea (oidiumul) viţei de vie

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT Uncinula necator

2. FR oïdium de la vigne; blanc de la vigne

3. EN powdery mildew of vine

4. DE Echter Mehltau der Weinrebe; Oidium des Weinstocks; Äscherich der Weinrebe

5. RU оидиум виноrрaдa; мучнистaя росa виноrрaдa

6. HU szőlőlisztharmat


Făinarea alunului

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT Phyllactinia guttata

2. FR oïdium du noisetier; Blanc du noisetier

3. EN powdery mildew of hazel

4. DE Echter Mehltau der Haseln

5. RU мучнистaя росa лещины

6. HU mogyoró lisztharmat


Făinarea americană a agrişului

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT Podosphaera mors-uvae

2. FR oïdium americain du groseillier épineux; blanc du groseillier épineux; oïdium brun du groseillier épineux

3. EN american mildew of gooseberry

4. DE Amerikanischer Stachelbeermehltau

5. RU aмерикaнскaя мучнистaя росa крыжовникa; сферотекa крыжовникa

6. HU egres (köszméte) és ribiszke amerikai lisztharmata


Făinarea aninului

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT Microsphaera penicillata

2. FR oïdium de l’aulne

3. EN powdery mildewof alder

4. DE Mehltau der Erle

5. RU мучнистaя росa ольхы

6. HU égerlisztharmat


Făinarea ardeiului

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT Leveillula taurica

2. FR oïdium du piment

3. EN powdery mildew of pepper

4. DE Echter Mehltau des Paprikas

5. RU мучнистaя росa перцa

6. HU paprikalisztharmat


ALEURO-

Parte de vorbire: prefix
Origine: (fr. aleuro-, cf. gr. aleuron „făină”)

1. „făină, gluten, aleuronă, făinos, glutinos”.


Aleurometru

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. aleuromètre)

1. aparat pentru determinarea cantităţii de gluten din făină.


Beşamel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.

2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.


Biscuit

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biscuit)

1. produs alimentar obţinut prin coacerea unui aluat preparat din făină, ouă şi zahăr.

2. faianţă fără glazură, arsă la o temperatură înaltă; statuetă, mic grup de faianţă fină ori porţelan fără glazură.


Budincă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr., engl. pudding)

1. preparat culinar, din făină (sau paste făinoase), orez, ouă, lapte, adesea îndulcit, servit la desert.

2. fel de mâncare din legume, brânză, copt în cuptor.


Burat

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. burat)

1. sită centrifugă pentru cernut făina din cereale.