Parte de vorbire: s.f.
Origine: (din făină)
3. boală a plantelor, cauzată de ciuperci parazite, caracterizată prin apariția, pe suprafața zonelor afectate, a unui strat făinos de culoare alb-cenușie.
4. boală a frunzelor şi a ramurilor tinere, acestea obţinând un aspect prăfuit.
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
2. FR oïdium de la vigne; blanc de la vigne
4. DE Echter Mehltau der Weinrebe; Oidium des Weinstocks; Äscherich der Weinrebe
5. RU оидиум виноrрaдa; мучнистaя росa виноrрaдa
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
2. FR oïdium du noisetier; Blanc du noisetier
4. DE Echter Mehltau der Haseln
6. HU mogyoró lisztharmat
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
2. FR oïdium americain du groseillier épineux; blanc du groseillier épineux; oïdium brun du groseillier épineux
3. EN american mildew of gooseberry
4. DE Amerikanischer Stachelbeermehltau
5. RU aмерикaнскaя мучнистaя росa крыжовникa; сферотекa крыжовникa
6. HU egres (köszméte) és ribiszke amerikai lisztharmata
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
1. LAT Microsphaera penicillata
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
1. LAT Leveillula taurica
3. EN powdery mildew of pepper
4. DE Echter Mehltau des Paprikas
Parte de vorbire: prefix
Origine: (fr. aleuro-, cf. gr. aleuron „făină”)
1. „făină, gluten, aleuronă, făinos, glutinos”.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. aleuromètre)
1. aparat pentru determinarea cantităţii de gluten din făină.
Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)
1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.
2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biscuit)
1. produs alimentar obţinut prin coacerea unui aluat preparat din făină, ouă şi zahăr.
2. faianţă fără glazură, arsă la o temperatură înaltă; statuetă, mic grup de faianţă fină ori porţelan fără glazură.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr., engl. pudding)
1. preparat culinar, din făină (sau paste făinoase), orez, ouă, lapte, adesea îndulcit, servit la desert.
2. fel de mâncare din legume, brânză, copt în cuptor.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. burat)
1. sită centrifugă pentru cernut făina din cereale.