OK
X
aristoform, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. aristoforme)
1.
în
formă
de
aristă
(țeapă
sau
pai
bățos
de
la
vârful
anumitor
ierburi
sau
cereale);
aristiform.
beșamel
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)
1.
(artă
culinară)
sos
alb
preparat
cu
unt,
făină,
lapte,
smântână
și
ierburi.
2.
~
gras
=
sos
~
în
care
laptele
este
înlocuit
cu
bulion
alb
și
unde
se
adaugă
uneori
grăsime
și
diverse
legume.
campinara
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (port. campinara)
1.
formațiune
asemănătoare
cu
gariga,
formată
din
ierburi
și
esențe
lemnoase,
din
America
de
Sud.
campos
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (port. campos)
1.
pl.
ținuturi
întinse
în
podișul
Braziliei,
cu
ierburi
și,
în
parte,
cu
arbori
și
arbuști.
chartreuse
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. chartreuse)
1.
băutură
fină,
din
ierburi
alpine
macerate
în
alcool
dublu
rafinat.
consommé
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. consommé)
1.
bulion
de
carne
sau
pește,
de
obicei
îmbogățit
cu
legume
și
ierburi,
concentrat
după
o
gătire
îndelungată.
2.
(var.)
consomé,
consomeu.