Dictionar

Rezultate secundare (Lapte;):

Ablacta

Parte de vorbire: vb.
Origine: (germ. ablaktieren, lat. ablactare)

1. intr. a înceta secreția de lapte matern.

2. tr. a înlocui treptat laptele matern cu alte alimente necesare sugarului; a înțărca.

3. (refl.; despre sugari) a refuza laptele matern.


Ablactaţie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. ablactation, lat. ablactatio)

1. trecere treptată și progresivă de la alimentația exclusiv lactată a sugarului la o alimentație diversificată; ablactare.

2. încetare a secreţiei de lapte matern.


Acidobutirometrie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. acido-butyrométrie)

1. metodă de dozare a materiei grase din lapte.


Agalactie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. agalactie)

1. absenţă a secreţiei de lapte după naştere.

2. ~ contagioasă = boală epizootică la oi şi capre, care se manifestă prin încetarea secreţiei de lapte şi prin leziuni la ochi şi la articulaţii.


Babeurre

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. babeurre)

1. preparat alimentar dietetic, din lapte degresat, pentru sugari.


Beşamel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.

2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.