OK
X
cașetă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. cachet)
1.
capsulă
mică
dintr-o
foiță
de
amidon,
în
care
se
închid
prafurile
medicamentoase
(cu
gust
neplăcut);
bulină2
(1).
aduce
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (lat. adducere)
1.
tr.
(persoane
sau
lucruri)
a
lua
ducând
cu
sine
(undeva
sau
la
cineva).
2.
a
apropia
de
corp
sau
de
o
parte
a
corpului.
3.
a
face
să
capete
o
anumită
direcție
sau
înclinație.
4.
a
face
să
ajungă
într-o
anumită
stare
sau
situație.
5.
a
face
să
se
producă;
a
provoca;
a
pricinui;
a
cauza.
6.
a
înfățișa
spre
examinare.
7.
(expr.)
a
~
(pe
cineva)
la
sapă
de
lemn
=
a
sărăci
cu
totul
pe
cineva.
8.
(expr.)
a
~
jertfă
=
a
jertfi.
9.
(expr.)
a
~
la
cunoștință
=
a
înștiința.
10.
(expr.)
a
~
mulțumiri
=
a
mulțumi.
11.
(expr.)
a
~
vorba
(despre
ceva
sau
despre
cineva)
=
a
pomeni
(despre
ceva
sau
despre
cineva).
12.
(expr.)
a-și
~
aminte
=
a-și
aminti.
13.
intr.
(precedat
de
prepoziția
cu)
a
avea
trăsături
comune;
a
fi
deopotrivă;
a
se
potrivi;
a
semăna;
a
se
asemăna.
14.
(precedat
de
prepoziția
a)
a
emana
un
miros
specific
(de
obicei,
neplăcut).
pregăti
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (pre- + a găti, cf. lat. praeparare)
1.
tr.
a
aranja
(din
timp
ceva),
a
face
pregătiri
în
vederea
unei
acțiuni;
a
face
(ca
ceva)
să
fie
gata;
a
prepara.
2.
(cu
privire
la
oameni)
a
instrui,
a
învăța,
a
forma.
3.
(cu
privire
la
lecții,
la
materii
de
examen
etc.)
a
studia
temeinic,
a-și
însuși.
4.
(cu
privire
la
elevi)
a
da
lecții,
a
medita,
a
prepara.
5.
a
preveni
pe
cineva
cu
privire
la
o
întâmplare,
la
un
eveniment
(de
obicei
neplăcut),
a
informa
treptat,
a
anunța
pe
ocolite.
6.
(cu
privire
la
mâncări)
a
prepara,
a
găti.
7.
(expr.)
a
~
terenul
=
a
crea
condiții
prielnice
pentru
ceva;
a
încerca
să
vadă,
să
tatoneze
dacă
o
acțiune
pe
care
vrea
s-o
inițieze
are
sorți
de
izbândă.
8.
refl.
a
fi
pe
punctul
de
a
face
ceva;
a
fi
gata
de
ceva.
9.
(var.)
(reg.)
a
pregăta.
oțăreală
Parte de vorbire:
s.f. (pop.)
Etimologie: (oțărî + -eală)
1.
supărare
mare,
mânie,
furie;
oțărâre.
2.
grimasă,
neplăcere,
dezgust
exprimat
printr-o
strâmbătură
(cauzată
de
o
băutură
sau
de
o
mâncare
cu
gust
neplăcut).
3.
(var.)
oțărală.