Dictionar

Aliment; nutriment; substanţă nutritivă

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT nutriens, nutritius

2. FR aliment; nutriment

3. EN nutrient

4. DE Nährstoff; Nahrung; Nahrungsmittel

5. RU питaтельное вещество

6. HU élelmiszer, tápanyag


Mediu de cultură lichid; soluţie nutritivă

Parte de vorbire: Traducere
Origine:

1. LAT solutia nutricia

2. FR milieu de culture liquide

3. EN liquid culture medium

4. DE Nährlösung

5. RU жидкaя питaтельнaя средa; питaтельный рaствор

6. HU táptalaj; folyékony tápközeg


Albumen

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr., lat. albumen)

1. substanţă nutritivă a seminţelor unor plante.

2. ţesutul de rezervă al seminţelor furnizând embrionului în cursul germinaţiei substanţele nutritive.


Concentrat 2, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (concentra)

1. care are concentraţie mare.

2. furaje ~e = nutreţuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată.

3. (despre stil) concis.


Mediu

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (lat. medium)

1. natura, spațiul înconjurător în care se află o ființă, un lucru etc.; complexul tuturor factorilor care afectează viața și dezvoltarea organismelor.

2. orice substanță în care se produce sau se propagă un fenomen.

3. ~ de cultură = soluție nutritivă sterilizată, pentru înmulțirea microbilor în laborator.

4. substanță care poate fi străbătură de un fluid.

5. societatea, lumea în mijlocul căreia trăiește cineva.

6. (în forma medium) cel care pretinde poate înlesni comunicarea cu spiritele în practicile oculte.


Quinoa

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. quinoa)

1. plantă erbacee cultivată în America Centrală pentru seminţele sale cu o mare valoare nutritivă.


Trofocit

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. trophocyte)

1. (biol.) celulă ramificată, care pătrunde în altă celulă, cu rol de nutriţie.

2. (biol.) celulă care hrănește o altă celulă; celulă nutritivă.


Zaharină

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. saccharine)

1. produs sintetic cristalizat, alb, solubil în apă, cu o putere de îndulcire mult mai mare decât a zahărului, dar fără nici o valoare nutritivă.