Dictionar

Rezultate principale (Pastă):

Pastă

Parte de vorbire: s.
Origine: (ngr., it. pasta, germ. Pasta, Paste)

1. preparat de substanţe diferite, de consistenţă semilichidă.

2. (pict.) culoare preparată cu ulei.

3. ~e făinoase = produse alimentare, obţinute prin uscarea unui aluat nedospit.


Rezultate secundare (Pastă):

Anşoa

Parte de vorbire: I. s.m. invar, II. s.n. (pl. -uri)
Origine: (fr. anchois)

1. I. pește mic comestibil din familia clupeidelor, de formă alungită, care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic; se conservă în ulei sau în saramură și se consumă în general ca aperitiv.

2. II. pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv.


Aracet

Parte de vorbire: s.
Origine: (n. com.)

1. acetat de polivinil, pastă fluidă, folosit ca adeziv.


Barbotină

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. barbotine)

1. pastă diluată vitrifiabilă cu care se lipesc ornamentele şi toartele pe obiectele de ceramică.

2. decoraţie cu o asemenea pastă pe porţelan sau pe faianţă.


Batoză

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. batteuse)

1. maşină agricolă pentru desfacerea boabelor din spice, păstăi, porumbi etc.


Bol 1

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bol)

1. cocoloş.

2. ~ alimentar = pastă din alimentele amestecate în gură cu salivă.

3. vas de metal sau ceramică în formă de calotă sferică; cupă.

4. (muz.) surdină din cupe mobile, din metal sau cauciuc.


Bulion

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. bouillon)

1. supă de carne fiartă fără zarzavaturi.

2. lichid obţinut prin fierberea cărnii şi ca mediu de cultură pentru microorganisme.

3. pastă, zeamă de roşii fierte.