Dictionar

Premarxist, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (pre- + marxist)

1. care precedă marxismului.


Antropologism

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. anthropologisme)

1. concepţie filozofică, proprie iniţial materialismului premarxist, care consideră omul în mod abstract, numai ca parte a naturii.


Comunism

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. communisme)

1. formaţiune social-economică în dezvoltarea societăţii, caracterizată prin proprietatea de stat asupra tuturor mijloacelor de producţie şi prin regim totalitar de extremă stânga.

2. ideologia, teoria înfăptuirii orânduirii comuniste a unei false fericiri generale.

3. ~ utopic = ansamblul doctrinelor premarxiste privind o societate întemeiată pe desfiinţarea proprietăţii private şi pe egalitatea socială şi economică.

4. ~ ştiinţific = socialism ştiinţific.


Contemplativism

Parte de vorbire: s.
Origine: (contemplativ + -ism)

1. orientare gnoseologică specifică materialismului premarxist, care atribuie individului un rol pasiv în procesul cunoaşterii.


Socialism

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. socialisme, germ. Sozialismus)

1. formațiune social-economică întemeiată pe proprietatea colectivă asupra mijloacelor de producție și de schimb, ca urmare a desființării claselor sociale.

2. concepție social-politică care susține îngrădirea proprietății private.

3. ~ științific = parte constitutivă a marxismului, care studiază structura și dinamica proceselor trecerii de la orânduirea capitalistă la cea comunistă; ~ utopic = ansamblu al concepțiilor premarxiste care susțineau necesitatea socialismului, dar nu cu argumente științifice, ci „raționale” și morale.

4. ansamblu de doctrine ale partidelor de stânga nemarxiste.