Dictionar

Eudemonologie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. eudémonologie)

1. raţionament, discuţie în jurul problemei fericirii.


Incubaţie

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. incubation, lat. incubatio)

1. (ant.) rit divinatoriu constând în a dormi într-un, sau lângă un templu pentru a obține, în vis, răspunsurile unui zeu tămăduitor.

2. proces de dezvoltare a embrionului de păsări sub acțiunea unor anumiți factori fizici.

3. perioadă dintre contaminarea unui organism și apariția primelor simptome ale unei boli.

4. etapă a procesului de creație constând în revenirea spontană asupra problemei și apariția tensiunii ca stare de cercetare.


Materialism

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. matérialisme, germ. Materialismus)

1. orientare fundamentală în filozofie, opusă idealismului, potrivit căreia lumea este, în esență, materială și cognoscibilă.

2. ~ dialectic = concepție care îmbină organic rezolvarea consecvent materialistă a problemei fundamentale a filozofiei cu dialectica; ~ istoric = concepție filozofică având ca obiect societatea, legile generale și forțele motrice ale dezvoltării istorice; ~ economic = concepție unilaterală, metafizică, despre societate, care absolutizează rolul determinant al factorului economic în dezvoltarea socială; ~ științific-naturalist = concepție exprimând convingerea spontană a naturaliștilor lumea exterioară este o realitate obiectivă; ~ vulgar = curent care, în esență, reduce întreaga realitate, inclusiv conștiința, la materie.

3. interes exagerat pentru problemele materiale.


Subprogram

Parte de vorbire: s.
Origine: (engl. subprogram)

1. parte a unui program.

2. (inform.) secvenţă a instrucţiunii destinată unui ordinator care permite rezolvarea unei părţi a problemei şi care poate fi încorporată într-un program principal.


Fonciarmente

Parte de vorbire: adverb (franțuzism rar)
Origine: (fr. foncièrement)

1. într-un mod fundamental, ajungând la miezul problemei; complet.