Dictionar

Acumulare

Parte de vorbire: s.
Origine: (acumula)

1. acţiunea de a (se) acumula.

2. proces economic complex constând în formarea şi utilizarea unei părţi din venitul societăţii pentru asigurarea reproducţiei lărgite.

3. ~ a capitalului = transformarea plusvalorii în capital; fond de ~ = parte a unui venit pentru acumulare; rata ~ării = raportul dintre fondul de acumulare şi venitul pe baza căruia se formează.

4. (geol.) proces de depunere a materialului transportat de agenţii geomorfologici.


Keynesism

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (după fr. keynésianisme)

1. doctrina economică a lui Keynes și a adepților săi.

2. poziție economică conform căreia statul ar trebui stimuleze în mod activ creșterea economică și îmbunătățească stabilitatea în sectorul privat prin dobânzi, impozitare și proiecte publice.

3. doctrină economică burgheză modernă care limitează procesul reproducției la sferele circulației și consumului și, susținând venitul național și gradul de utilizare a forței de muncă ar depinde de nivelul cheltuielilor, rolul hotărâtor în creșterea venitului național revenind consumului, consideră statul capitalist, prin politica sa fiscală, de credit etc. și prin combaterea înclinației spre consum, ar putea preveni crizele economice.


Repartiţie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. répartition)

1. repartizare, distribuire.

2. înscris prin care se repartizează o locuință.

3. (ec.) repartizare a bunurilor materiale și a forței de muncă în sociatate; (re)distribuire a produselor muncii, moment al reproducției care mijlocește legătura între producție și consum.


Selecţie

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. sélection, lat. selectio)

1. alegere de persoane sau lucruri după un anumit criteriu și cu un anumit scop; selecționare.

2. (lingv.) operație prin care sunt alese unități din axa paradigmatică.

3. (biol.) proces natural ori provocat care favorizează supraviețuirea sau înmulțirea preferențială a anumitor indivizi.

4. ~ naturală = supraviețuirea și continua evoluție a speciilor animale și vegetale cu o mai mare putere de adaptare la mediu și dispariția celor mai puțin dotate; ~ artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale și vegetale în selecționarea în vederea reproducției a indivizilor care întrunesc cele mai multe calități biologice.

5. (mat.) orice mulțime finită de elemente observate.

6. (stat.) parte selectată dintr-o colectivitate spre a servi la o cercetare selectivă.

7. operație de alegere efectuată de un selector telefonic pentru a asigura legătura între doi abonați ai unei centrale automate.