Dictionar

Rezultate secundare (Smântână):

Beşamel

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.

2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.


Cremă

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. crème)

1. preparat culinar dulce din lapte, ouă şi zahăr, la care se adaugă cafea, vanilie etc.

2. supă având la bază un piure de legume legat cu un sos alb, sau numai amestecat cu smântână şi gălbenuş de ou.

3. lichior siropos.

4. produs cosmetic folosit la îngrijirea pielii; pomadă.

5. ~ de ghete = preparat pentru ungerea şi lustruirea încălţămintei de piele.

6. (fig.) ceea ce este bun, de frunte, foarte folositor.


Cremometru

Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. crémomètre)

1. instrument cu care se măsoară cantitatea de smântână sau de alte grăsimi din lapte.


Ecrema

Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. écremer)

1. a separa smântâna din lapte.


Caimac

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (cf. tc. kaymak)

1. smântâna groasă care se prinde la suprafața laptelui fiert; pojghiță de grăsime pe suprafața laptelui fiert.

2. spumă de culoare mai deschisă care se face la cafeaua turcească.

3. pătura (arsă a) tutunului din ciubuc, formată în jurul și deasupra cărbunelui.

4. strat superior de tutun, în pipă.

5. (expr.) a lua ~ul = a lua pentru sine ce este mai bun (folosindu-se de munca altuia).

6. (var.) căimac.


Supă-cremă

Parte de vorbire: s.f.
Origine: (supă + cremă)

1. supă preparată folosind smântână, lapte sau alte produse lactate ca ingrediente cheie, care îi aspectul sau consistența unei creme.