OK
X
aspic
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. aspic)
1.
substanță
gelatinoasă
din
zeamă
de
carne
și
oase,
pentru
prepararea
unor
mâncăruri.
spiccato
Parte de vorbire:
adv.
Etimologie: (it. spiccato)
1.
(muz.;
la
instrumentele
cu
coarde)
sacadat,
săltând
arcușul
după
fiecare
notă.
spicher
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., engl. speaker)
1.
crainic
la
o
stație
de
radio
sau
de
televiziune.
2.
(în
Anglia)
președintele
Camerei
Comunelor.
3.
(în
SUA)
președintele
Camerei
Reprezentanților.
spicheriță
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (spicher + -iţă)
1.
crainică
spicher.
2.
(var.)
șpicheriță.
SPICI-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (lat. spicum „spic”)
1.
„spic,
spicat”.
spicifer, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. spicifère)
1.
care
poartă
spice;
spiculifer.
2.
(înv.)
(despre
păsări)
care
are
pe
cap
un
smoc
de
pene
în
formă
de
spic.
acantă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. acanthe, lat. acanthus, gr. akantha)
1.
plantă
erbacee
decorativă,
cu
frunze
mari,
penate,
grupate
în
formă
de
spic.
2.
motiv
decorativ,
care
stilizează
frunza
acestei
plante.
3.
apofiza
spinoasă
a
vertebrelor.
amarant
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amarante, lat. amarantus)
1.
plantă
erbacee
cu
inflorescență
în
formă
de
spic,
cu
flori
mici,
purpurii,
galbene
sau
albeIadj.
inv.,
s.
n.
(colorant)
roșu-violet.
amblitimie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (ambli- + -timie)
1.
denumire
generică
pentru
fenomenele
de
obsesie,
de
suspiciune
și
anxietate.
arsenopirită
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. arsénopyrite)
1.
minereu
din
care
se
obține
arsen
prin
încălzire
în
absența
aerului;
mispichel.
auspiciu
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (lat. auspicium, fr. auspice)
1.
(la
romani)
prevestire
făcută
de
auguri
(I).
2.
dreptul
de
a
lua
auspiciile
(rezervat
consulilor,
pretorilor
și
cenzorilor).
3.
(rar)
protecție.
4.
sub
~iile
cuiva
=
sub
egida,
sub
patronajul
cuiva;
sub
cele
mai
bune
~ii
=
în
împrejurări
favorabile.
batoză
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. batteuse)
1.
mașină
agricolă
pentru
desfacerea
boabelor
din
spice,
păstăi,
porumbi
etc.