OK
X
cochetărie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. coquetterie)
1.
purtare
inspirată
de
dorința
de
a
plăcea
unei
persoane
de
sex
opus.
coletărie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (colet1 + -ărie)
1.
expediere
de
mărfuri
în
cantități
mici
și
sub
forme
ușor
de
mânuit;
(p.
ext.)
mijloc
(feroviar)
de
transport
pentru
colete1.
faiențărie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. faïencerie)
1.
ansamblu
de
obiecte
de
faianță.
2.
fabrică
de
faianță.
gazetărie
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (gazetar + -ie)
1.
activitatea
de
culegere,
verificare,
comentare
și
publicare
de
fapte
în
mass-media,
pentru
a
le
aduce
în
atenția
publicului;
profesiunea
celui
care
colaborează
la
o
gazetă;
ziaristică.
marchetărie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. marqueterie)
1.
procedeu
de
decorare
a
mobilelor
sau
a
zidăriei
constând
în
aplicarea
pe
suprafața
acestora
a
unor
bucăți
mici
de
placaj,
de
fildeș
etc.
pentru
a
obține
un
decor
geometric,
floral
sau
chiar
un
tablou.
2.
lucrare
decorativă
astfel
obținută.
monetărie
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (monedă + -ărie)
1.
întreprindere
(de
stat)
unde
se
fabrică
monedele.
2.
îndeletnicire
a
celui
care
lucrează
la
baterea
de
monede.
3.
(colectiv)
cantitate
mare
de
monede.
4.
(rar)
artă,
meșteșug
al
baterii
de
monede.
5.
(var.)
monedărie.
acetimetru
Parte de vorbire:
s.n.
Etimologie: (fr. acetimètre)
1.
instrument
pentru
măsurarea
tăriei
oțetului;
acetometru.
2.
acidimetru
care
permite
evaluarea
gradului
de
concentrație
al
unui
oțet.
aromatic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. aromatique, lat. aromaticus)
1.
care
răspândește
aromă,
parfumat.
2.
(despre
plante)
care
conține
diferite
substanțe
mirositoare.
3.
(despre
substanțe
organice,
combinații)
care
are
în
moleculă
unul
sau
mai
multe
nuclee
de
6
atomi
de
carbon,
cu
o
structură
caracteristică.
4.
(chimie)
se
referă
la
seria
de
compuși
foarte
stabili
a
căror
moleculă
conține
unul
sau
mai
multe
nuclee
de
benzen.
5.
plantă
~ă
=
plantă
folosită
în
bucătărie
și
fitoterapie
pentru
aromele
pe
care
le
degajă
și
pentru
uleiurile
esențiale
pe
care
le
conține
și
care
pot
fi
extrase.
6.
(oenologie)
persistență
~ă
intensă
=
durata
exprimată
în
secunde
a
persistenței
aromelor
după
degustare.
7.
miros
~
=
miros
care
decurge
dintr-o
aromă,
un
parfum
sau
un
ulei
parfumat.
bomboană
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. bonbon)
1.
preparat
de
cofetărie
de
mici
dimensiuni,
cu
compoziții,
umpluturi
și
forme
diferite.
braserie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brasserie)
1.
local
în
care
se
servesc
preparate
culinare,
specialități
de
cofetărie
și
patiserie,
precum
și
băuturi.
2.
berărie.
caramel
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., sp. caramel)
1.
zahăr
ars,
folosit
în
cofetărie
și
la
colorarea
unor
băuturi,
alimente.
caserolă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. casserole)
1.
capsulă
de
porțelan
cu
coadă
pentru
topirea
în
laborator
a
substanțelor
vâscoase
și
puțin
volatile.
2.
vas
de
bucătărie
cu
coadă
și
fund
plat.
3.
recipient
din
material
plastic,
pentru
alimente.
4.
carenajul
unei
elice.