Parte de vorbire: s.
Origine: (afina)
1. acţiunea de a afina; afinaj.
2. operaţie de purificare a zahărului brut, care precedă decolorarea şi rafinarea.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. amylobacter)
1. bacterie anaerobă care atacă amidonul, zahărul şi celuloza, producând acidul butiric.
Parte de vorbire: s.
Origine: (după fr. blanchissage)
1. operaţie de rafinare a zahărului.
Parte de vorbire: vb.
Origine: (fr. carameliser)
1. refl., tr. a (se) transforma zahărul, prin încălzire, în caramel.
2. tr. a amesteca apă sau alt lichid cu caramel.
Parte de vorbire: s.
Origine: (carbonata)
1. reacţie chimică de transformare a hidroxizilor de carbon în carbonaţi, cu participarea bioxidului de carbon.
2. operaţia de tratare cu bioxid de carbon a zemurilor la fabricarea zahărului, pentru purificare.
Parte de vorbire: s.f.
Origine: (fr. confiture)
1. amestec de fructe fierte și zahăr, în care zahărul servește drept conservant.
2. preparat din (suc de) fructe fierte în zahăr (marmeladă, gem etc.).