Dictionar

Eugenist, -ă

Parte de vorbire: I. adj., II. s.m.f.
Origine: (fr. eugéniste)

1. I. referitor la eugenie, disciplină genetică care se ocupă cu studiul şi implementarea unor metode menite îmbunătăţească specia umană.

2. II. persoană care studiază sau practică eugenia.

3. adept al eugeniei.


Keynesism

Parte de vorbire: s.n.
Origine: (după fr. keynésianisme)

1. doctrina economică a lui Keynes și a adepților săi.

2. poziție economică conform căreia statul ar trebui stimuleze în mod activ creșterea economică și îmbunătățească stabilitatea în sectorul privat prin dobânzi, impozitare și proiecte publice.

3. doctrină economică burgheză modernă care limitează procesul reproducției la sferele circulației și consumului și, susținând venitul național și gradul de utilizare a forței de muncă ar depinde de nivelul cheltuielilor, rolul hotărâtor în creșterea venitului național revenind consumului, consideră statul capitalist, prin politica sa fiscală, de credit etc. și prin combaterea înclinației spre consum, ar putea preveni crizele economice.


Lumpen

Parte de vorbire: s.m.
Origine: (germ. Lumpen)

1. (în ideologia marxistă) persoană care face parte din lumpenproletariat, termen folosit pentru a descrie oamenii care nu sunt inteligenți sau bine educați și care nu sunt interesați să-și schimbe sau să-și îmbunătățească situația; lumpenproletar.


Remedial, -ă

Parte de vorbire: adj.
Origine: (engl. remedial)

1. curativ; care oferă un remediu.

2. menit corecteze sau îmbunătățească abilitățile deficitare la o anumită materie.