Rezultate principale (Enologie):
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. oenologie)
1. ştiinţa care studiază tehnologia producerii şi conservării vinurilor.
Rezultate secundare (Enologie):
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. adénologie)
1. studiul ştiinţific al glandelor.
Parte de vorbire: s.
Origine: (engl. asthenology)
1. studiu ştiinţific al debilităţii.
Parte de vorbire: Traducere
Origine:
1. LAT biocoenologia
2. FR biocénologie
3. EN biocoenology
4. DE Biozönologie
5. RU биоценолоrия
6. HU biocönológia
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biocénologie)
1. ramură a ecologiei care studiază biocenozele.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biophénoménologie)
1. ştiinţă care studiază fenomenele vieţii.
Parte de vorbire: s.
Origine: (fr. biogéocénologie)
1. ramură a biologiei care studiază distribuţia geografică a comunităţilor vegetale şi animale.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. aromatique, lat. aromaticus)
1. care răspândește aromă, parfumat.
2. (despre plante) care conține diferite substanțe mirositoare.
3. (despre substanțe organice, combinații) care are în moleculă unul sau mai multe nuclee de 6 atomi de carbon, cu o structură caracteristică.
4. (chimie) se referă la seria de compuși foarte stabili a căror moleculă conține unul sau mai multe nuclee de benzen.
5. plantă ~ă = plantă folosită în bucătărie și fitoterapie pentru aromele pe care le degajă și pentru uleiurile esențiale pe care le conține și care pot fi extrase.
6. (oenologie) persistență ~ă intensă = durata exprimată în secunde a persistenței aromelor după degustare.
7. miros ~ = miros care decurge dintr-o aromă, un parfum sau un ulei parfumat.
Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. débourbage)
1. acțiunea de a deburba; deburbare.
2. spălarea unui minereu noroios de argila care îl acoperă.
3. (oenologie) operația de limpezire a mustului, obținut prin presare directă, înainte de fermentație; faptul de a îndepărta burba.
Parte de vorbire: adj.
Origine: (fr. oenanthique, œnanthique)
1. referitor la vin; care aparține vinului; de vin.
2. (oenologie) referitor la aroma și buchetul vinurilor.
3. eter ~ = substanță uleioasă, volatilă, incoloră, cu miros pătrunzător de vin, căreia anumite vinuri își datorează buchetul.
Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. oenologue)
1. specialist în enologie, știință care se ocupă cu tehnologia producerii și conservării vinurilor.
Parte de vorbire: s.n.
Origine: (fr. œnomètre)
1. (oenologie) aparat utilizat pentru determinarea conținutului de alcool al unui vin; aparat folosit în enometrie; alcoolmetru.
Parte de vorbire: s.m.f.
Origine: (fr. phénoménologue)
2. filosof care adoptă o poziție fenomenologică.
3. (prin ext.) cel care își bazează raționamentul pe experiența trăită.