OK
X
aromatiza
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. aromatiser, lat. aromatizare)
1.
a
da
(unei
substanțe)
miros
plăcut,
cu
aromate.
2.
a
transforma
într-o
hidrocarbură
aromatică.
aromatizant
Parte de vorbire:
traducere
Etimologie:
1.
FR
aromatisant
2.
EN
flavorant
3.
IT
aromatizzante
4.
PT
aromatizante
aromatizant, -ă
Parte de vorbire:
adj., s.n.
Etimologie: (aromatiza + -ant)
1.
adj.
care
aromatizează.
2.
s.n.
substanță
aromatică.
aromatizare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (v. aromatiza)
1.
acțiunea
de
aromatizare,
de
amestecare
a
aromelor
cu
alimente,
medicamente
etc.
2.
(chim.)
transformarea
unui
compus
organic
într-un
compus
aromatic.
cumarină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. coumarine)
1.
substanță
odorantă
extrasă
din
sămânța
unui
arbore
exotic,
sau
sintetizată,
pentru
esențe,
parfumuri
și
aromatizarea
tutunurilor.
hematogen, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. hématogène)
1.
adj.
(despre
medicamente)
care
intervine
în
formarea
sângelui.
2.
care
provine
din
sânge
sau
aparține
acestuia.
3.
s.
n.
substanță
feruginoasă
care
se
găsește
în
gălbenușul
de
ou.
4.
produs
alimentar
concentrat,
obținut
din
amestecarea
sângelui
cu
lapte
și
cu
substanțe
aromatizate.
picle
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (engl., fr. pickles)
1.
condimente
vegetale
conservate
în
oțet
aromatizat;
legumă
în
oțet;
murături.
aromatizare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (v. aromatiza)
1.
acțiunea
de
aromatizare,
de
amestecare
a
aromelor
cu
alimente,
medicamente
etc.
2.
(chim.)
transformarea
unui
compus
organic
într-un
compus
aromatic.
parfumare
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (v. parfuma)
1.
impregnare
cu
un
miros
plăcut
și
pătrunzător;
îmbălsămare,
înmiresmare,
miresmare.
2.
stropire
cu
parfum.
3.
aromatizare
a
alimentelor.
4.
(înv.)
profumare.
aromatizant
Parte de vorbire:
traducere
Etimologie:
1.
FR
aromatisant
2.
EN
flavorant
3.
IT
aromatizzante
4.
PT
aromatizante