OK
X
gluten
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., lat gluten)
1.
substanță
proteică
vâscoasă,
moale
și
elastică,
obținută
din
făina
cerealelor
după
îndepărtarea
amidonului.
ALEURO-
Parte de vorbire:
prefix
Etimologie: (fr. aleuro-, cf. gr. aleuron „făină”)
1.
„făină,
gluten,
aleuronă,
făinos,
glutinos”.
aleurometru
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. aleuromètre)
1.
aparat
pentru
determinarea
cantității
de
gluten
din
făină.
aleuronat
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. aleuronate)
1.
produs
alimentar
bogat
în
proteine,
din
gluten.
gluteină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glutéine)
1.
una
dintre
proteinele
glutenului.
glutinos, -oasă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. glutineux)
1.
de
natura
glutenului.
2.
cleios,
vâscos.
glutograf
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (glut/en/ + -graf3)
1.
aparat
pentru
determinarea
extensibilității
glutenului.