OK
X
botulinic, -ă
Parte de vorbire:
adj.
Etimologie: (fr. botulinique)
1.
referitor
la
botulism.
2.
bacil
~
=
bacil
care
se
găsește
în
carnea
sau
fructele
conservate
și
în
nutrețul
însilozat.
confitare
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după fr. confitage)
1.
tratare
a
legumelor
și
fructelor
proaspete
sau
conservate
cu
soluții
de
zahăr,
urmată
de
colorarea
și
deshidratarea
lor
parțială.
dermoplastie
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (dermo- + -plastie)
1.
arta
de
a
pregăti
animalele
moarte
pentru
a
fi
conservate,
dându-le
o
aparență
apropiată
de
cea
naturală;
arta
împăierii
animalelor;
taxidermie.
insectar
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. insectarium, germ. Insectarium)
1.
colecție
de
insecte
conservate
și
clasate
într-o
anumită
ordine;
cutia
în
care
se
păstrează.
picle
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (engl., fr. pickles)
1.
condimente
vegetale
conservate
în
oțet
aromatizat;
legumă
în
oțet;
murături.
pulpă
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (lat. pulpa, fr. pulpe)
1.
porțiune
musculară
proeminentă
(a
gambei,
a
degetului).
2.
partea
moale
din
interiorul
unui
organ
(splină,
dinte).
3.
parte
cărnoasă
a
unor
fructe.
4.
fructe
conservate
în
soluție
de
bioxid
de
sulf
diluată.
5.
(min.)
apă
care
are
în
suspensie
grăunți
minerali;
tulbureală.
6.
medicament
de
consistență
moale,
prin
pulpare.