OK
X
prăjitură
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (prăji + -tură)
1.
produs
de
patiserie
preparat
din
făină,
zahăr,
grăsimi,
ouă
și
ingrediente,
care
se
consumă,
de
obicei,
ca
desert.
amandină
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. amandine)
1.
prăjitură
din
ciocolată
cu
cremă
de
migdale.
balansier
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. balancier)
1.
dispozitiv,
piesă
a
unui
mecanism,
a
cărei
oscilație
reglează
mișcarea
unei
mașini,
a
unui
instrument;
balansor.
2.
prăjină
folosită
de
dansatorii
pe
sârmă
pentru
a-și
menține
echilibrul.
3.
(pl.)
organe
de
echilibru
pentru
zbor,
la
insectele
diptere,
pe
metatorace;
haltere
(2).
bar 1
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (engl., fr. bar)
1.
local
public
în
care
consumatorii
sunt
serviți
stând
în
picioare
sau
pe
scaune
înalte,
în
fața
unei
tejghele.
2.
tejghea
(specială)
într-un
restaurant
etc.,
la
care
se
servesc
și
se
prepară
băuturile.
3.
mobilă,
separată
sau
montată
într-un
interior,
într-o
casă,
în
care
se
așază
băuturi,
pahare,
tutun
și
prăjituri.
4.
cabaret.
bezea
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. baiser)
1.
(fam.)
sărut
trimis
cuiva
apropiind
și
depărtând
vârful
degetelor
de
buze.
2.
prăjitură
făcută
din
albuș
de
ou
bătut
cu
mult
zahăr;
mereng.
brioșă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. brioche)
1.
prăjitură
făcută
dintr-un
aluat
de
cozonac.
bufet
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. buffet)
1.
mobilă
în
care
se
păstrează
vesela
și
tacâmurile.
2.
local
în
care
se
vând
mâncăruri
reci
și
băuturi
care
se
servesc
repede
(consumate
uneori
în
picioare);
loc
unde
se
vând
prăjituri,
mâncăruri
reci,
sandvișuri
într-o
instituție,
într-un
teatru
etc.
3.
mâncăruri
servite
la
un
bufet
(2).