OK
X
aminozaharuri
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după fr. amino-sucres)
1.
pl.
derivați
aminați
ai
zaharurilor
din
componența
unor
substanțe
complexe
naturale.
aminozaharuri
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (după fr. amino-sucres)
1.
pl.
derivați
aminați
ai
zaharurilor
din
componența
unor
substanțe
complexe
naturale.
dizaharidă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. disaccharide)
1.
compus
organic
aparținând
grupului
de
zaharuri,
din
condensarea
a
două
monozaharide,
prin
eliminarea
unei
molecule
de
apă.
lactobacil
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. lactobacille)
1.
bacterie
capabilă
să
transforme
zaharurile
în
acid
lactic.
monozaharidă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. monosaccharide)
1.
substanță
organică
din
clasa
hidraților
de
carbon,
obținută
prin
hidroliza
zaharurilor.
oze
Parte de vorbire:
s.f. pl. (sg. oză)
Etimologie: (fr. oses)
1.
(chimie)
zaharuri
simple,
care
nu
se
descompun
prin
hidroliză
(nehidrolizabile)
și
care
cuprind
mai
multe
funcții
alcoolice
și
o
funcție
reducătoare
care
este
fie
aldehidică
(aldoze),
fie
cetonică
(cetoze).
tapiocă/tapioca
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., port. tapioca)
1.
făină
bogată
în
amidon
și
zaharuri
ușor
asimilabile,
din
rădăcinile
de
manioc.