OK
X
aldolază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. aldolase)
1.
enzimă
care
intervine
în
reacțiile
biologice
de
degradare
a
glicogenului
sau
glucozei,
scindând
fructoza.
glicemie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glycémie)
1.
prezența
glucozei
în
sânge.
glicogen
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glycogène)
1.
substanță
organică,
polimer
al
glucozei,
în
aproape
toate
țesuturile
animale
și
mai
ales
în
ficat.
glicometrie
Parte de vorbire:
s.f.
Etimologie: (fr. glycométrie)
1.
(viticultură)
totalitatea
metodelor
de
dozare
a
glucozei
din
mustul
de
struguri;
glucometrie.
glicorahie
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glycorachie)
1.
prezența
(normală)
a
glucozei
în
lichidul
cefalorahidian.
glicozidă
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. glycoside)
1.
substanță
de
natură
vegetală,
care
conține
hidrați
de
carbon
și
care,
prin
hidroliză,
dă
naștere
glucozei;
glucozidă,
heterozidă.