OK
X
diazota
Parte de vorbire:
vb.
Etimologie: (fr. diazoter)
1.
a
transforma
aminele
aromatice
primare
în
diazoderivați
prin
tratare
cu
acid
azotos.
fenolază
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. phénolase)
1.
enzimă
de
tipul
proteidelor,
care
acționează
asupra
fenolilor
și
aminelor
aromatice.
fuzel
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr., engl. fusel)
1.
amestec
de
alcooli
superiori,
rezultat
la
fermentația
alcoolică
a
proteinelor
din
cereale
și
din
fructe,
sub
acțiunea
drojdiei
de
bere,
dizolvant
la
fabricarea
substanțelor
aromatice
și
a
parfumurilor.
garum
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (lat. garum)
1.
sos
de
pește
marinat
cu
diferite
plante
aromatice,
folosit
ca
ingredient,
foarte
scump,
în
bucătăria
romană.
piperacee
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (fr. pipéracées, lat. piperaceae)
1.
familie
de
plante
dicotiledonate
apetale
din
regiunile
tropicale,
cu
proprietăți
aromatice
pronunțate:
piperul.
reformare
Parte de vorbire:
s.
Etimologie: (reforma)
1.
acțiunea
de
a
reforma.
2.
transformare,
prin
procedee
tehnice,
termice
sau
catalitice,
a
hidrocarburilor
nearomatice
din
produsele
petroliere
în
hidrocarburi
aromatice.