Dictionar

ablacta

Parte de vorbire:  vb.  
Etimologie: (germ. ablaktieren, lat. ablactare)

1. intr. a înceta secreția de lapte matern.
2. tr. a înlocui treptat laptele matern cu alte alimente necesare sugarului; a înțărca.
3. (refl.; despre sugari) a refuza laptele matern.
 
 

acidobutirometrie

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. acido-butyrométrie)

1. metodă de dozare a materiei grase din lapte.
 
 

babeurre

Parte de vorbire:  s.  
Etimologie: (fr. babeurre)

1. preparat alimentar dietetic, din lapte degresat, pentru sugari.
 

beșamel

Parte de vorbire:  s.n.  
Etimologie: (fr. béchamel, cf. Louis de Béchameil (1630–1703) - finanțator francez și patron al artelor)
2021 Sos beșamel
Sos beșamel

1. (artă culinară) sos alb preparat cu unt, făină, lapte, smântână și ierburi.
2. ~ gras = sos ~ în care laptele este înlocuit cu bulion alb și unde se adaugă uneori grăsime și diverse legume.
3. (var.) béchamel.